بوم کسب و کار چیست و چه کاربردی در یک سازمان دارد؟
هنگامی که نام بوم را می شنوید حسی از دید کلی و نگاه از بالا به ماجرا خواهید داشت که این دیدگاه، تسلط بر امور را به شما خواهد داد. اینبار هم بوم در کسب و کار چنین نقشی دارد و شما می توانید توسط بوم کسب و کار مجموعه را بهتر بشناسید و استراتژی های آن را بدانید. بوم کسب و کار به شما تسلط بیشتری بر اوضاع مجموعه می دهد که باعث می شود به کسب و کار خود دقت و سرعت ببخشید و مدیریت بهتری بر اوضاع داشته باشید. بخش های مختلف بوم به شرح زیر است:
1- مشتریان
برای شناخت مشتریان باید بدانید آیا مشتریان شما سازمان ها هستند یا افراد؟ چه چیزی باعث مراجعه آن ها به مجموعه شده است؟
2- ارزش های پیشنهادی
برای شناسایی ارزش های پیشنهادی یک کسب و کار در ابتدا باید پرسید با این کسب و کار چه نیازی از مشتریان برطرف می شود و ارزش ها در چه قالبی قابل ارائه است؟
ارزش پیشنهادی به شما کمک می کند تا به مشتری دسترسی آسان بدهید، میزان ریسک را کاهش دهید، برندسازی نموده و با عملکرد بهتر به سفارشی سازی محصول بپردازید. به این مثال دقت کنید: هنگامی که خدماتی را به روش الکترونیکی ارائه می دهید یک نوع دسترسی سطح بالا بدون محدودیت در ۲۴ ساعت شبانه روز به مشتریان می دهید که منجر به کاهش هزینه ها از قبیل زمان و حضور فیزیکی وی می گردد. از طرفی می توان تولید برخی محصولات یا ارائه خدمات را به مشتریان ویژه به صورت سفارشی انجام داد.
3- کانال های توزیع
عواملی که به کانال های توزیع جهت می دهند شامل موارد زیر است:
بهترین راه دسترسی مشتریان به خدمات چیست؟ کانال هایی که ارزشمند، سریع و ارزان هستند کدامند؟
انتخاب اینکه چطور می توان به توزیع یک ارزش پرداخت بستگی به ارتباط شما با مشتریان دارد. فضای مجازی، فروش حضوری یا تلفنی می توانند گزینه های پیش روی یک کسب و کار باشند.
4- ارتباط با مشتریان
در این قسمت باید از خود بپرسید درخواست مشتری چیست؟ از چه کانال هایی می توان با ایشان در ارتباط بود؟ و هر یک از مشتریان (اشخاص یا سازمان ها) چه نیازی دارند؟
بهترین روش حفظ مشتری نیاز سنجی و ارزش گذاری به تقاضای آن ها است. هنگامی که مصرف کننده را از زمان آشنایی با محصول(معرفی)، خرید (پاسخگویی)، مصرف (خدمات پس از فروش) همراهی کنید به نوعی مدیریت ارتباط با مشتری خوبی داشته اید.
5- جریان های درآمدی
مخاطب چه ارزشی را از شما میخرد؟ از هر جریان درآمدی به صورت مجزا چه انتظاری دارید؟ نحوه پرداخت به چه صورت است؟
روش های مختلف کسب درآمد و شیوه پرداخت ها در جریان های درآمدی صورت می گیرد.
6- منابع کلیدی
معرفی، توزیع محصول و ارتباط با مشتری از طریق چه منابعی قابل ارائه است؟
برای ساخت و تولید هر ارزشی باید منابع اولیه در نظر گرفت تا منجر به ارائه خدمات شود. به طور کلی هر چیزی که به ارائه ارزش پیشنهادی کمک کند بخش منابع کلیدی کسب و کار محسوب می شود.
7- فعالیت های کلیدی
سه مورد مهم در فعالیت های کلیدی نقش دارند: برای ایجاد ارزش پیشنهادی نیاز به چه برنامه هایی است؟ چگونه می توان با مشتریان ارتباط گرفت؟ بهترین راه دسترسی به بازار و کانال های توزیع چیست؟
با پاسخ به این سوالات مهم ترین بخش های یک کار یا خدمت مشخص خواهد شد.
8- شرکای کلیدی
تامین کنندگان و سرمایه گذاران در ارائه ارزش پیشنهادی چه نقشی دارند؟ کدام فعالیت ها را می توان برونسپاری کرد؟
در کسب و کار خود ممکن است با سرمایه گذاران، وام دهندگان و تامین کنندگان سروکار داشته باشید که نقش شرکای کلیدی را ایفا خواهند کرد.
9-ساختار هزینه ها
هزینه های منابع کلیدی و فعالیت های کلیدی چقدر اند و چه سرفصل هایی دارند؟
هزینه هایی که در هر کسب و کار متوجه مجموعه است شامل هزینه های ثابت، متغییر و ترکیبی است
بدون دیدگاه